top of page
Keresés

Esküvői hagyományok

Frissítve: 2023. júl. 30.


Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék...

Az esküvői hagyományok közül a legelterjedtebb egy angolszász szokás, amely szerint a menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell "valami régi", "valami új", "valami kölcsönkapott" és "valami kék" dolgot.

Kék menyasszoyi csokor, karika gyűrű

A "valami régi" a menyasszony addigi hajadon életét jelképezi, a "valami új" a most induló új életszakaszt, a "valami kölcsön" a barátságot és a szeretet, a "valami kék" pedig a hűséget jelenti.

A babona szerint ha ezeket a tárgyakat a menyasszony magánál tartja az egész esküvő alatt, akkor boldog lesz a házassága.


Gyűrű

A kör a végtelent, az örökké tartót, a véget nem érő összetartást jelképezi. Vigyázzunk rá, hiszen az esküvő egyik legfontosabb kelléke. Szerencsétlenséget jelent, ha otthon marad, elveszik, elejtik szertartás közben, illetve tilos bárkinek kölcsönadni.


Menyasszonyi csokor

Menyasszoyi csokor

Eredetileg a menyasszonyi csokrot virágok helyett gyógynövényekből, rozmaringból és fokhagymából készítették. A babona szerint az ártó szellemek elűzésére szolgáltak.



Szerencsehozó szivárvány

Számos menyasszony nem örülne, ha esküvője napján eleredne az eső, de a babona szerint a sok-sok esőcsepp gazdagságot jelent. Ha az eső után az ifjú pár szivárványt lát, hosszú boldog házas életük lesz.

Mesebeli Pár, szivárvány

778 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page