top of page
Keresés

Menyasszonytánc vagy menyecsketánc?

Frissítve: 2023. aug. 6.

Menyasszonytánc vagy menyecsketánc? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tulajdonképpen azt kell eldöntenie a menyasszonynak, hogy melyik ruhájában szeretne táncolni a násznéppel.

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc és a menyecsketánc esetében is a cél azonos, miszerint a tánc során összegyűjtött pénzzel a vendégek támogatják az ifjú pár közös életének kezdetét.


A tánc hagyománya tájegységektől függ, például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a menyecsketánc jellemző.


Mi a különbség a menyasszonytánc és a menyecsketánc között?

A menyasszonytánc éjfél előtt zajlik, ekkor a menyasszony menyasszonyi ruhában táncolja az utolsó táncát hajadonként.

Menyecske

A menyecsketánc éjfélkor, vagy éjfél után kezdődik, ekkor ez lesz a menyasszony első tánca újasszonyként piros menyecskeruhában. A menyecskeruha színe az utóbbi időben már nem csak piros lehet, hanem kék, zöld, bordó, rózsaszín, lila vagy piros-fehér színkombináció is.


Mindkét táncot a vőfély vagy ceremóniamester irányítja. Ő az a személy, aki elkiáltja magát, hogy: „Eladó a menyasszony!” vagy menyecsketánc esetén „Eladó az újasszony”! „Eladó a menyecske!”.

Régen letakart tálban, tányérban vagy kosárban gyűjtötték a pénzt, ma már pénzgyűjtődobozba dobják bele az ifjú párnak szánt borítékot a vendégek. Az utóbbi időben egyre nagyobb divat, hogy a menyasszony vagy menyecsketáncnál a pénz helyett kaparóssorsjegyet vagy kitöltött lottó szelvényt kér az ifjú pár.

Menyecsketánc

Vőlegénytánc

Egyre népszerűbb a vőlegénytánc is, ez azt jelenti, hogy a menyasszonnyal párhuzamosan a vőlegény is táncol a vendégekkel.


Ha minden vendég táncolt a menyasszonnyal a vőlegény felkapja újdonsült feleségét a pénzgyűjtődobozzal és elviszi.

Menyasszonytánc esetében elmennek átöltözni és megnézik a doboz tartalmát, menyecsketáncnál pedig csak megszámolják mennyit táncolt össze a menyasszony.


774 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page