top of page
Keresés

Házasság hete

Frissítve: 2023. aug. 6.


Ifjú pár - esküvő

A Házasság hete rendezvénysorozat


A Házasság hete egy országos rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára és a család értékeire, illetve segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.


Ifjú pár - esküvő

A Házasság hetének eredete

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, mely szorosan kapcsolódik a Valentin-naphoz, hiszen mindig a február 14-ei napot megelőző vasárnapon kezdődik és minden évben egy hétig tart, így a dátuma február 7. és február 20. közé eshet. Idén 02.13-tól 02.20-ig tart. A világon 4 kontinens 21 országában ünneplik.


Hazánkban 2008 óta, idén 15. alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.


A házasság az európai hagyomány és a hatályos magyar jog szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége. A modern felvilágosult kornak köszönhetően már számos országban azonos neműek is házasodhatnak.


Menyasszony és vőlegény

Házasságkötések Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2021-ben 72.000 pár kötött házasságot, ez 4095-tel több a 2020-as évhez képest. 2010-ben 35.520 volt a házasságkötések száma, azaz egy évtized alatt a házasságkötések száma megduplázódott. Jelenleg Magyarországon 3,5 millió ember él házasságban.



"Egy szép házasság olyan, mint egy szimfónia, ahol két dallam szól, de nem egymásba beleharsogva, hanem egymást erősítve. Egy szép házasság két embernek szinte emberfölötti remekműve." 💞

Székely János (teológus)

Idős boldog házaspár



436 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page