top of page
Keresés

Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Frissítve: 2023. aug. 6.


Gyűrűhúzás

A jogszabályok szerint az állam csak azt a házasságot tekinti hivatalosnak, amit két tanú jelenlétében anyakönyvvezető előtt kötnek.


Anyakönyvvezető

Minden anyakönyvvezető csak a saját közigazgatási területén belül vállalhat házasságkötést, így az esküvő helyszínétől függ, hogy ki lesz az anyakönyvvezetőtök. A házasságkötő teremben hivatali időben tartott ceremónia a legtöbb esetben ingyenes, de ez önkormányzatonként változó.

Esküvői szertartás

Természetesen külső helyszínre is kimegy az anyakönyvvezető, azonban ennek külön díja van. Nyáron, a házasságkötések leggyakoribb időszakában előfordul, hogy az anyakönyvvezető nem egy párt, hanem akár nyolc-tíz párt is összead egy napon. Ha esetleg valami miatt később kezdődik az első esküvő, akkor a többi pár szertartásidőpontja is tolódni fog.

Természetesen van olyan anyakönyvvezető is, aki személyre szabott szertartást tart a párnak a formális, kötött szöveg helyett, de ez ritkább eset, hiszen a napi tíz ceremónia mellett ez szinte lehetetlen küldetés.



Szertartásvezető

A szertartásvezető nem hivatalos szertartás keretein belül adja össze a párt. Ennek egyetlen feltétele az, hogy korábban két tanúval anyakönyvvezető előtt kimondjátok az igent.

Esküvői szertartás

Az anyakönyvvezetővel szemben a szertartásvezetőt ti választjátok. Olyan szertartás szöveget fogalmaz meg, akár versbe szedve, amit kifejezetten az ifjú párra szabott, egyedi és megismételhetetlen. A szertartás olyan lesz, ahogy ti megálmodtatok.


A szertartásvezetőt nem kötik a törvények, így az általatok kiválasztott helyre és időben szinte bármikor kimegy, akár esti vagy éjszakai szertartásotok is lehet. A szertartásvezető az anyakönyvvezetővel ellentétben akár ünnepnapon is összeadhat benneteket.

Éjszakai esküvői szertartás

A legtöbb szertartásvezető adott napon egy maximum két pár szertartását vállalja, így garantáltan szerelmetekhez méltó felejthetetlen és különleges élményben lesz részetek.


Higgyétek el, ha nem mondjátok el a vendégeknek, hogy ez nem egy hivatalos szertartás sosem fognak rájönni, hiszen minden ugyanúgy zajlik, mint a polgári szertartáson.


A szertartásvezető nemzeti színű szalagot visel, mindkét szertartás kötelező elemei is megegyeznek: igenek kimondása, aláírás, fogadalom, gyűrűhúzás, gyertyagyújtás vagy homoköntés, szülőköszöntés, pezsgőzés.

389 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page