top of page
Keresés

Házassági eskü, házassági nyilatkozat, házassági fogadalom

Frissítve: 2023. aug. 6.


Házassági eskü

Házassági eskü

Az egyházi szertartás kötelező része, amely során egy hosszabb esküt kell a pap után ismételnie a párnak. Ez az eskü vallásonként eltérő, célja azonban megegyezik, szent fogadalomként erősíti a házasulandó felek házassági szándékát.


Házassági nyilatkozat

A polgári szertartás része. Az anyakönyvvezető ekkor jelenti ki, hogy a bemutatott dokumentumok alapján nincs akadálya a házasságkötésnek, illetve felteszi a kérdéseket, amikre határozott igennel (vagy nemmel) kell válaszolni a házasulandó feleknek.

Házassági nyilatkozat

Házassági fogadalom

Nem kötelező része a szertartásoknak. Az esküvői fogadalom során elsősorban ígéretet vagy ígéreteket tesznek a párok egymásnak. A fogadalom által sokkal személyesebbé és egyedibbé tehetitek a szertartást.

Az esküvői fogadalmak sokszor tartalmaznak személyes történeteket, hogy hogyan találkoztatok, hogyan szerettetek egymásba, mi volt az a meghatározó pillanat, mit szeretsz a másikban, miért fontos a másik. Olyan dolgokat említsetek meg, amelyek rátok jellemzőek, a kapcsolatotok fontos támpilléreit.

Házassági fogadalom

A fogadalomnak formai kötöttsége nincs, lehet megható, komoly, humoros. Egy alapvető „szabály” van, olyan ígéretét tegyél, amit őszintén úgy is gondolsz és be is fogod tartani a jövőben.

Ha mindketten visszahúzódó személyiségek vagytok és ha már a gondolattól is görcsbe rándul a gyomrotok, hogy közönség előtt beszéljetek, akkor nem kötelező a szertartáson elmondani a násznép előtt a fogadalmatokat. Egy másik időpontban, például a nászúton, nyugodtabb körülmények között is elmondhatjátok fogadalmaitokat egymásnak.

Fontos, hogy a fogadalom szövegét mindkét fél egyedül írja meg, nem szabad megmutatni a párodnak, hiszen így lesz igazi meglepetés.



337 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page